Föreningar

I Sund finns ett levande föreningsliv. Föreningar, sammanslutningar och kommersiella aktörer kan även söka fritidsstöd från kommunen. Stödet söker du inom april månad året innan verksamheten är planerad att börja.

Många möjligheter till aktiv fritid

Idrott och Fritid i Kastelholm r.f. (IOFK). IF Kastelholm bildades 2020. Föreningens syfte är att skapa förutsättningar för utomhusaktiviteter i Kastelholmsområdet för att locka ännu fler besökare till Kastelholm med omnejd. Förutom 9-hålsbanan för discgolfare (även kallade frisbeegolfare) finns det planer på en aktivitetspark intill Smakbyn på den så kallade Idas tegen samt en mountainbike-bana (terrängcykling).
Föreningen arrangeras årligen en del tävlingar och andra arrangemang vid Kastelholm Discgolf Park för att locka fler att utöva discgolf.

Läs mer om IOFK på Kastelholmfrisbee

Sunds IF (SIF) tar hand om de idrottsintresserade. I Svensböle finns en fotbollsplan där bland annat SIFs fotbollslag i kommunen tränar. Intill fotbollsplanen finns även ett servicehus som kallas Sportkila. SIF har även fotbollsverksamhet för juniorer och en mycket aktiv simsektion.
Läs mer om alla aktiviteter Sunds IF

Sunds ungdomsförening (UF) erbjuder olika aktiviteter i sin ungdomslokal Klippan i Finby. Här kan du bland annat delta i teaterverksamhet. På Klippan arrangeras även danser, privata fester och publika tillställningar.
Läs mer om Sunds ungdomsförening

Sunds Brandkår har en aktiv verksamhet med bland annat ungdomsgrupper. Brandstationen finns i Finby.
Mer information om Sunds Brandkår

Vid Ålands 4H får barnen lära sig genom handling. Allt från att sköta husdjur till att snickra, odla, laga mat eller baka.
Mer information om Ålands 4H

Folkhälsan i Sund ordnar med jämna mellanrum vandringar runt om i kommunen. Folkhälsan arrangerar också simkurser för barn och ungdomar varje sommar.
Aktiviteter hos Folkhälsan i Sund

Norra Sunds Hembygds förening r.f. är en ideell förening som bildades 1987. Föreningen hyr en klubblokal i f.d. Mångstekta skola. Lokalen har hittills kunnat lånas ut kostnadsfritt till föreningar, väg- och fiskelag inom norra Sund. Föreningen lånar även ut bord, stolar och diverse porslin, termosar till föreningens medlemmar. I höst planeras att sätta upp vävstolar om intresse finns att börja väva.
Medlemsavgiften är 10 euro för vuxna över 15 år, betalas till Norra Sunds Hembygdsförening r.r. FI15 66010001116839

Ålands golfklubbs banor i Kastelholm har du möjlighet att gå en runda med 36 hål i en underbar omgivning. Snörika vintrar finns en skidbana runt golfbanan.
Läs mer om golf i Kastelholm på Ålands golfklubb

Evenemang och kultur

Inom kulturen finns takorganisationen Sund Kultur r.f. som bland annat ordnar de omtyckta evenemangen kring midsommarfirandet och lilla julmarknaden på Jan Karlsgården.
Läs mer Sund Kultur och föreningens verksamheter

I takorganisation Sunds Kultur ingår övriga föreningar inom kulturverksamheten, som:

  • Kastelholmsnejdens byalag
  • Marthaföreningarna
  • Norra Sunds Hembygdsförening
  • Tranvik hembygdsförening.

Dessa föreningar har även egen verksamhet.

En annan förening som är aktiv i kommunen är Röda Korsets lokalavdelning. De deltar exempelvis i Röda korsets stora marknad i Mariehamn i augusti varje år.
Läs mer om Röda Korset i Sund

Sund-Vårdö församling ordnar "Klapp och klang"-grupper för intresserade barn och föräldrar. Församlingen har även annan verksamhet.
Läs mer om vad som är aktuellt i församlingen

Medborgarinstitutet i Mariehamn (Medis) ordnar intressanta kurser för kommuninvånarna i skolan i Finby.
Läs mer om kurser i Sund på Medis webbplats

Publicerad 12.2.2018
Uppdaterad 24.8.2021