Föreningar

I Sund finns ett levande föreningsliv. Föreningar, sammanslutningar och kommersiella aktörer kan även söka fritidsstöd från kommunen. Stödet söker du inom april månad året innan verksamheten är planerad att börja.

Många möjligheter till aktiv fritid

Idrott och Fritid i Kastelholm r.f. (IOFK). IF Kastelholm bildades 2020. Föreningens syfte är att skapa förutsättningar för utomhusaktiviteter i Kastelholmsområdet för att locka ännu fler besökare till Kastelholm med omnejd. Förutom 9-hålsbanan för discgolfare (även kallade frisbeegolfare) finns det planer på en aktivitetspark intill Smakbyn på den så kallade Idas tegen samt en mountainbike-bana (terrängcykling).

Föreningen arrangeras årligen en del tävlingar och andra arrangemang vid Kastelholm Discgolf Park för att locka fler att utöva discgolf.Läs mer om IOFK på Kastelholmfrisbee

Sunds Idrottsförening r.f. (SIF)

SIF tar hand om de som är idrottsintresserade och även de som vill ha aktiviteter utöver idrott. SIF håller till på Sportkila i Smedsböle, där finns både klubblokal och sportplan. Inne i klubblokalen finns biljardbord och pingisbord och utomhus finns discgolkorg med discar du kan öva kast på. Från november fram till våren övar Sunds Jaktvårdsförening skytte i klubblokalen på måndagar. Fotbollsträningar vintertid hålls i skolans gymnastiksal.

Läs mer om alla aktiviteter Sunds IF https://www.facebook.com/SundsIdrottsforening

Sunds ungdomsförening (UF) erbjuder olika aktiviteter i sin ungdomslokal Klippan i Finby. Här kan du bland annat delta i teaterverksamhet. På Klippan arrangeras även danser, privata fester och publika tillställningar.

https://www.ungdom.ax/sunds-uf eller https://www.ungdom.ax/sunds-uf

Sunds Brandkår har en aktiv verksamhet med bland annat ungdomsgrupper. Brandstationen finns i Finby.

Mer information om Sunds Brandkår

Vid Ålands 4H får barnen lära sig genom handling. Allt från att sköta husdjur till att snickra, odla, laga mat eller baka.

Mer information om Ålands 4H

Folkhälsan i Sund Folkhälsan är en ideell förening som verkar för allas hälsa och välbefinnande, gammal som ung. För barn fyllda 5 år ordnas sommarsimskola och för barn 2-4 år Lek&Plask. Under vintern ordnas barngympa inomhus. För vuxna finns det träningsgrupper, såsom styrkebyggande cirkelträning och lättare träning i en sk. gå-grupp. Vattengymnastik ordnas i simhallen i Godby, Ålands idrottscenter. Under våren arrangeras ledda vandringar på olika platser i Sund. Vi erbjuder även dagsaktuella föreläsningar när tillfälle ges. Seniorkaffet med underhållning och servering är en populär träff för de äldre. Folkhälsan bidrar med pengar till välgörande ändamål genom försäljning av den traditionella majblomman och i samband med luciakampanjen säljs lucialotter, -märken och årskalendrar. Följ våra aktiviteter på Facebook-sidan Folkhälsan i Sund, där du även hittar mera information om vår förening och styrelse. Vi informerar även om våra träningar, vandringar, föreläsningar och möten i Sunds Aktuellt, och i Ålandstidningens och Nya Ålands föreningskalendrar. Välkommen med i vår lokalförening! Du bidrar till att hålla vårt föreningsliv levande och simskolestranden i Delvik i bästa skick, samtidigt som du får rabatt på avgiften i samtliga aktiviteter. Årsavgiften är 10 €/ vuxen och betalas till bankkonto FI72 6601 0002 3025 11. Ange ditt medlemsnamn i meddelanderutan.

Norra Sunds Hembygds förening r.f. är en ideell förening som bildades 1987. Föreningen hyr en klubblokal i f.d. Mångstekta skola. Lokalen har hittills kunnat lånas ut kostnadsfritt till föreningar, väg- och fiskelag inom norra Sund. Föreningen lånar även ut bord, stolar och diverse porslin, termosar till föreningens medlemmar. I höst planeras att sätta upp vävstolar om intresse finns att börja väva. Medlemsavgiften är 10 euro för vuxna över 15 år, betalas till Norra Sunds Hembygdsförening r.r. FI15 66010001116839

Ålands golfklubbs banor i Kastelholm har du möjlighet att gå en runda med 36 hål i en underbar omgivning. Snörika vintrar finns en skidbana runt golfbanan.

Läs mer om golf i Kastelholm på Ålands golfklubb

Evenemang och kultur

Inom kulturen finns takorganisationen Sund Kultur r.f. som bland annat ordnar de omtyckta evenemangen kring midsommarfirandet och lilla julmarknaden på Jan Karlsgården.

Läs mer Sund Kultur och föreningens verksamheter

I takorganisation Sunds Kultur ingår övriga föreningar inom kulturverksamheten, som:

  • Kastelholmsnejdens byalag
  • Marthaföreningarna
  • Norra Sunds Hembygdsförening
  • Tranvik hembygdsförening.

Dessa föreningar har även egen verksamhet.

En annan förening som är aktiv i kommunen är Röda Korsets lokalavdelning. De deltar exempelvis i Röda korsets stora marknad i Mariehamn i augusti varje år.

Läs mer om Röda Korset i Sund

Norra Ålands församling ordnar "Klapp och klang"-grupper för intresserade barn och föräldrar. Församlingen har även annan verksamhet.

Läs mer om vad som är aktuellt i församlingen

Medborgarinstitutet i Mariehamn (Medis) ordnar intressanta kurser för kommuninvånarna i skolan i Finby.

Läs mer om kurser i Sund på Medis webbplats